Voorlichting en opvang

Voorlichting

De belangrijkste taak van de werkgroep voorlichting bestaat uit het geven van gastlessen op middelbare scholen over homoseksualiteit, discriminatie en over hoe het is om “anders” te zijn. Zo`n tien vrijwilligers binnen het COC West-Brabant zijn getraind om deze gastlessen te verzorgen.

In de les leggen we de jongeren verschillende vooroordelen over homo”s voor. Kloppen die vooroordelen ook en waarom hebben we die eigenlijk? Vaak ontstaat een leuke discussie tussen de leerlingen.

Andere vragen die in de les voorbij komen zijn onder meer:

“Hoe zou jij er mee omgaan als je klasgenoot of beste vriend zou vertellen dat hij/zij homo of lesbo is?”
“Hoe zit het met homo zijn binnen het geloof?”
“Weet jij eigenlijk hoe je ouders over homo”s denken?”

Leerlingen hebben in de meeste van onze gastlessen veel vragen. Deze vragen zijn zeer uiteenlopend van aard en worden in principe allemaal door onze voorlichters beantwoord tijdens het lesuur. Enkele vragen worden natuurlijk ook behandeld in uw lesstof, maar gebleken is dat een bezoek van onze vrijwilligers en hun persoonlijke levensverhalen een mooie aanvulling zijn op de theorie.

In elke klas merken we dat er voor de meeste leerlingen een hoop zou veranderen wanneer er een homo in de klas zou zitten. Dat gaat van een tijdje negeren tot pesten. De conclusie is meestal dat je in de klas maar beter niet kunt vertellen dat je homo of lesbo bent. Door gastlessen te blijven geven hoopt het COC dit te doorbreken. Het doel van de COC-lessen is om leerlingen in ieder geval over het onderwerp homoseksualiteit na te laten denken.

Zijn we bij u op school nog niet geweest? En wilt u graag dat we eens langs komen voor het geven van gastlessen? Neem dan contact op met Patrick van de werkgroep voorlichting via voorlichting@cocwestbrabant.nl

 

Opvang

“Ben ik eigenlijk wel homo / lesbienne / biseksueel?”
“Hoe vertel ik het mijn ouders / vrienden?”
“Wat zal mijn omgeving ervan zeggen?”

Dit zijn zomaar een paar vragen die regelmatig terugkomen in gesprekken van mensen die iemand van de werkgroep `Opvang` belt. Het COC biedt je de mogelijkheid met iemand te praten over zaken rondom je geaardheid en die jouw informatie strikt vertrouwelijk houdt.

Voor onze regio verzorgen Ineke en Erik de hulptelefoon. Ze zijn in de opvang het luisterend oor die door eigen ervaringen eventueel ook kunnen adviseren. Na een eerste contact per telefoon is er natuurlijk altijd de mogelijkheid Ineke of Erik te spreken op een neutrale plaats. Beide zijn zowel telefonisch als via de mail te bereiken:

Ineke:
0164-247761 ineke@cocwestbrabant.nl
Erik:
06-23828965 erik@cocwestbrabant.nl

 

 

stopper 150 mm - breed